7 september 2023

ZZP-er: Zelfstandige Zonder Pensioen?

Als zelfstandig ondernemer geniet je van de vrijheid om je eigen koers te bepalen en je passie te volgen. Je geniet vaak van je werk en bent actief voor je klanten. Het kan echter zomaar zijn dat je door de drukte van het ondernemerschap gemakkelijk het belang van een solide pensioenopbouw over het hoofd ziet. Een groot aantal ZZP-ers is daardoor feitelijk ‘Zelfstandige Zonder Pensioen’.
Het opbouwen van een stevig financieel fundament voor je toekomst is echter net zo essentieel als het nastreven van je zakelijke doelen. In deze blog ga ik dieper in op enkele cruciale stappen die je als zelfstandig ondernemer neemt om een comfortabel pensioen te creëren.

1. Begin vroeg en wees gedisciplineerd
Het oude gezegde “hoe eerder, hoe beter” geldt zeker voor pensioenopbouw. Hoe eerder je begint met beleggen voor je pensioen, hoe meer tijd je hebt om rendement te realiseren. Zelfs kleine bedragen kunnen in de loop der jaren aanzienlijk groeien. Wees gedisciplineerd met je inleg, zelfs als je pas aan het begin van je ondernemersreis staat.

2. Stel een duidelijk doel
Bepaal welk pensioen je wilt bereiken en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Ik kan als financieel adviseur jou helpen bij het inschatten van je behoeften en het stellen van realistische doelen. Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, kun je je inspanningen beter richten, een concreet plan maken en je motivatie hoog houden.

3. Zet een andere pet op
Als ondernemer draag je meerdere petten: je bent medewerker, manager en ook nog eens de beste in koffie zetten. Het is echter goed om de pet van baas op te zetten voor je eigen pensioen. Een goede baas zorgt namelijk voor goed werkgeverschap voor de medewerkers. Eén van de zaken die een goede werkgever regelt, is salaris voor later: het pensioen. Jij moet dus als zelfstandig ondernemer soms wat schizofreen zijn en dit is juist heel verstandig.

4. Maak gebruik van fiscale voordelen
In Nederland heb je allerlei fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers die geld inleggen voor hun pensioen. Gebruik de mogelijkheden die er zijn, zoals de speciale pensioenrekeningen met belastingvoordelen. Slim om hier gebruik van te maken om je belastingverplichtingen te verminderen en tegelijkertijd je pensioenpot te vergroten.

5. Houd je pensioen en bedrijfsfinanciën gescheiden
Het is verleidelijk om je bedrijfsfinanciën en persoonlijke financiën te vermengen, vooral als zelfstandig ondernemer. De truc is dat het van vitaal belang is om deze twee componenten gescheiden te houden. Creëer daarom afzonderlijke rekeningen voor je zakelijke inkomsten en uitgaven, en reserveer consequent een deel van je inkomsten voor je pensioen.

6. Blijf je strategie herzien
Je financiële situatie en doelen veranderen in de loop der jaren. Regelmatig herzien en aanpassen van je pensioenstrategie is essentieel om ervoor te zorgen dat je op koers blijft om je doelen te bereiken. Samen met jou zorg ik dat je financiële situatie zo goed mogelijk aansluit op je wensen en doelen.
Als zelfstandig ondernemer is het opbouwen van een pensioen misschien niet zo eenvoudig als in loondienst, maar het is zeker haalbaar. Met vroege planning, consistentie en deskundig advies kun je een stevig financieel fundament leggen voor een zorgeloze toekomst. Begin vandaag nog met het nemen van stappen richting een comfortabel pensioen, zodat je kunt blijven genieten van de vruchten van je harde werk, zelfs na je ondernemersjaren.

Natuurlijk sta ik voor je klaar! Wil je een plan maken zodat jij niet de ZZP’er (Zelfstandige Zonder Pensioen) bent? Neem dan contact met mij op via [email protected] of 06-51603576